Torsdag.

Inte en av mina bästa dagar. Ligger mest och slappar framför tv. Mår ganska illa i dag, Fått näringsdryck. En liten flaska på 200ml innehåller lika mycket näring som en hel måltid. De smakar inget vidare, men ner skall det. Ingen sondmatning här.

Tufft.

Blir nu svårare efter varje behandling att svälja. I kväll bjuds det på Tournedos, råstekt blomkål, rostad potatis o sås. För min del soppa:( Varit väldigt trött några dagar. Beror på smärtan säger de. Kroppen får jobba mera med värk. Har nu gott över till morfintabletter, man kanske blir en kul "typ" som Cornelis sjöng. Börjar med en låg dos som sedan kan ökas på. Sover ännu gott om nätterna. Tycker ändå att det går bra. Snart fredag och hemresa igen.

Rummet.

Inget sjukhusrum precis.

Ont, ont.

Nu är det ingen "lek" längre. Jädrans vilka besvär jag fått i mun o hals. Skall träffa sköterskan i dag, får se om de har något annat mot smärtorna att erbjuda. Bortsett från det känner man sig lite som en diva ibland. (vet ej hur de känner men kan ana) Ligger på dubbelsängen och läser, ser på tv. De kommer in och moppar, dammar o städar toa bara efter 1 natt!? Får gärna rena handdukar oxå, men det avsäger jag mig. Ha en bra dag.

Måndag.

Tillbaka igen. Inne på vecka 5 av 7. Går ganska fort ändå. Börjar få mera ont nu. Lättuggad mat och dryck går ned. Värst är bismaken i munnen och blåsorna. Tog ett kort på blommorna på väg till sjukhuset. Här blommar det för fullt. Men hemma börjar de i trädgården att ge upp.

Permis.

Inte lika pigg i dag. Har ont. Men det är jag ju beredd på .. Får åka hem efter strålningen i dag och det är skönt. Ha en bra dag.

Matsedel.

 
 

 Veckans  matsedel gick inte att klaga på.  Var hos dietisten.  Fick kostråd mot illamående,  vid smak-  och luktförändringar, vid tugg-/sväljsvårigheter,  och om man bara kan äta flytande kost. Finns hjälp mot allt.  Det roliga var att hon tyckte sambon skulle fixa maten eller köpa färdigmat att värma i mickron så man slapp  känna matosen. Undra vad Rune tycker om det efter 10tim slit på sitt jobb.:):):). Har inga problem med matos just nu. Så han får lagad  mat till helgen.

scaves.

Man säger väl scaves. Var o varannan har ju scaves i dag. Äntligen hänger jag med i modet;) Jag tillhör de som tar ca 5 år på mig att vänja mig med nymodigheter.

Vikten

En lugn dag. Mår ganska bra mot vad mina "kompisar" gör. Blev vägd idag. Endast 1 kg har jag minskat. Men de säger jag kommer att tappa mera. Är duktig på att äta trots dysmak i munnen. Vill inte bli sondmatad. Måste börja andvända halsduk för halsen nu. Börjar bli röd av strålningen. Måste passa mig för solen, även i framtiden, jag som älskar solen. Men  det finns ju brun utan sol. Ha en bra kväll.

Frukost.

Gick lite lättare med frukost i morse. Blev lite "Runestuk" över det hela. Pannkaka, vispgrädde, blåbärsylt. Mums. Är väl bäst lyda läkarens råd att ta mina medeciner på morgonen. Är 7 st piller till frukost. Man kan ju tro de tar ut varandra, men så är det inte säger de lärde.

Tisdag.

Allt gick bra i dag. Var hos tandhyginisten. Har visserligen inflammation och blåsor i munnen, men annars var det ok. Fick veta att min ordinarie tandläkare bara får göra lättare arbeten i framtiden. Det är tandläkare på Lasarettet som tar över. Beror på all strålning käken utsätts för. Torsdag besök hos dietisten.  Värst är smaken i munnen. Kan ta allt från 2 mån, till 2  år innan smaken kommer tillbaka.  

Kravallstaket.

 
Inte varje dag man blir insläppt på ett hotell via kravallstaket.:)

Kungabesök.

På "min" gata är det full aktivitet nu. Kravellstaket sätts upp, det putsas o fejas överallt. Ja inte är det för min skull. Kungaparet kommer idag. Sedan blir det underhållning här på torget. Kommer inte att kunna närvara och vinka:):) är på sjukhuset då.

Mat.

Fick faktiskt i mig lite mat nu på kvällen. Viltskav med hemgjord mos och rårörda lingon. Synd bara att det smakar f-n på ren svenska.  Morgon är det strålning,  tandhygenist, och läkarbesök. 

Vikten.

Går nu in på vecka 4. De två första veckorna gick jag upp ca 3 kg. Men nu börjar det nog gå åt andra hållet. I dag gick det bara ned äggröra på 2 st ägg. Är nu jättehungrig. Försökt med kivi. Går inte, svider i hela munnen. Hoppas det lättar på tills middagen i kväll. Har ju medecin att ta. Skall träffa dietisten  Torsdag. Hon har kanske lite tips att ge.

Kram.

Kram till alla Er som läser min blogg,  peppar, och tänker på mig. Känns att ni är där.♥

Söndag

Nu är smaken helt borta, känner bara en enorm bäskhet, svider som den när man tuggar på vissa saker. Gick inte att få i sig en smaksatt yoggi, var för starkt. En väninna kom över i går med en tårta, hon tyckte jag skulle gotta mig ordentligt för den är ju lättuggad. Har tryckt i mig några bitar vilket man annars aldrig gör. Men det var någon annan familjemedlem som åt den till frukost. Säger inget namn. 
 
 
 

Hemma

Sitter nu på altanen och myser. Varit en prommenad med Doris. Blir lättare anfådd nu, men ändå viktigt att man  håller igång om man kan. Det påskyndar läkeprosessen. En trevlig helg till er.

Fredag.

Strålning först och sedan hemfärd. En liten rättelse av mig, en väninna  till mig fick mig att tänka om ang dyr medecin. Vi har ju högkostnadskort, vilket många i andra länder inte har och inte har råd att  hämta ut medecin och bli friska. Fy på mig att klaga. Man glömmer ibland bort hur bra vi har. 

Yes, yes.

Faktiskt hjälpte medecinerna. Men måste äta smärtstillande hela tiden  för att få lindring. Men det gör inget bara det funkar och magen pallar. Skulle inte magen klara det finns det hjälp mot det oxå. Snart helg och jag får åka hem:):):)

Frisk

Man måste vara frisk och rik för att hänga med i sjukvården. Tar på krafterna springa runt på olika ställen och medecinerna kostar ju "skjortan" . Dessa medeciner hämtade jag ut i dag. Var väl attan om inte något skall hjälpa mot smärtan.
 

Stadsparken

Otroooligt vilken fin park här i Örebro. Blommade för fullt trots att säsången snart är över. Även massor av små dammar.Lite svårt att se på bilderna men vackert är det. Passade på att hälsa på kronblom, men som valigt låg han på köksoffan.
K
 

Mukosit.

Börjar få oral mukosit? Det är en inflammatorisk reaktion av strålning. Börjar som symton som rodnad, sveda, smärta, sår, blåsor och eventuella blödningar i munnen. Detta är bara början sa sköterskan idag.:(:(. Skall hämta ut medeciner som kan lindra detta. Men har bestämt att hitta något positivt varje dag. Det positiva idag var att sköterskan sa att jag inte skulle tänka på att äta nyttigt. Ät allt jag är sugen på och gärna med mycket kalorier i, så på hemvägen blev det 2 st magnum glass som fick smälta i munnen. Gott, gott.

Ingen frukost.

Attan vad ont i halsen nu på morgonen, kan inte prata, svälja, inte inta min bästa frukost på hotellet. Det grämer mig mest, världens bästa frukost. Undra om strålningen påverkar min hjärna. Skulle ned till receptionen, låste mig ute. Istället för nyckeln till rummet håller jag det långa skohornet i handen?! Pinsamt. Men de fick ju ett gott skratt.;)

Nytt besök.

I dag fick jag besök av mina vänner från E-tuna. Jättekul när Ni kommer och hälsar på. Har nästan mer besök här än hemma.:) En patient frågade mig : är inte du sjuk??! . Men så länge jag kan stå, gå, prata så hänger jag med. Nästa problem tar vi när de kommer. Man kanske ser pigg ut. Får ju åka sjukresa till o från E-tuna. När samres sist kom och hämtade mig frågade chaffören om jag skulle åka och jobba. :)

Ny vecka.

Kom fram i god tid. "barnen" var med till strålningen, Andreas tog en bild på mig. Efter blev det en promenad runt slottet och på staden.

Ont.

Börjar nu få rejält ont. Hjälper knappt med värktabletterna. Smaken har helt försvunnit. Ser fram mot att mina "barn" kommer och skjutsar mig till Örebro och stannar över natten.

Smaken.

Nu börjar biverkningarna komma, skulle äta en varmkorv i dag, känndes som man tuggade på gummi. Sedan börjar jag få inflammation i tandköttet som är biverkning av strålningen. Men jag är inte ledsen för det. Detta är till för att övervinna.

Besök

Tack mina vänner  för ni kom  och förgyllde dagen.   Efter  behandlingen hade jag ovanligt ont,  men berodde  nog på att jag kanske tjattrade för mycket. Har försökt få tag på samres på em för att kolla att min hemresa kommer. Varje gång jag ringt svarar de o samtalet bryts. Kanske inte så konstigt eftersom man hamnar i Afrika. Har haft en bra dag,  vänner och god mat. Kram.

Eftermiddag.

Kommer från strålningen, gick bra som vanligt. Fick veta att de även strålar   lymfkötlarna på höger sida, där tumören sitter. De var inte angripna vid början av behandlingen. Skönt. Skulle det sprida sig dit  blir  det metastaser på andra ställen i kroppen. Får hoppas jag slipper det.  Barbro vägde mig i dag.  Gick upp 2 kg förra veckan. Inte undra på med den  goda maten, men hon sa vändningen kommer snart. Vecka 5 når man smärttaket säger de.  Fick bedövningsspray att spraya med när det gör ont i halsen. De vill även man äter smärtstillande  jämt fördelat över hela dagen, ger större effekt då i stället för att ta en  vid behov.  Än så länge känner jag mig ovanligt pigg för min ålder ;) ;)

Sömn.

Här sover man gott vill jag lova. Gosdjuren tillhör hotellet men finns att köpa. Kan ju vara bra att krama nu när familjen saknas.
 
 

Måndag

Bilen kom på utsatt tid denna gång. Efter strålningen idag var jag på käkkirurgiska kliniken. Är en hel del att tänka på när man får strålning mot mun o hals. Saliv blir segare, man kan få blåsor, sår, svampinfektioner osv. Väldigt noga med god munhygien. Börjar känna av trötthet. Det tar väldigt på kroppen att strålas så jag har börjat vila lite till och från. Som vanligt fint rum, tv, god mat o all personal både på sjukhus och hotell är änglar.

Söndag.

Varit en lugn helg med de närmaste. Håll tummarna att bilen kommer i tid i morgon.

Fredag

Äntligen får jag komma hem. Har inte gått någon nöd på mig, men ändå skönt att "ha sitt" omkring sig. Samres kom idag på rätt tid. Skulle beställa återresa till måndag. Tog nästan 40 min innan hon fattade vart jag skulle och var jag skulle bli hämtad. Tänker på de äldre som kanske inte har hörsel och tal i full styrka längre. Nästa vecka skall jag förutom strålning besöka tandhyginist och en onkologsköterska. Viktigt med tandhygien, blir lätt inflammationer o.dy. i munnen. Börjar få lite ondare nu i halsen, men ännu kan jag äta. Får inte vistas i solen, måste ha det högsta solskyddet 50. Även en sjal kring halsen. Då kommer fåfängan in. Vad skall folk tro när man har sjal på sig i värmen. Men det är väl ett mindre bekymmer. Skall nu njuta av mina kära o helgen. Trevlig helg.

Biverkningar.

Nu har dom första biverkningarna börjat komma. Nästan hela smaken har försvunnit. Knappt man visste om det var kaffe eller te man drack. Bara att det var varmt. Sedan har jag fått början till gula tänder i underkäken och gula fläckar på halsen. Ändå har man tandskydd under strålningen. Men solen skiner och snart är det helg och jag får åka hem.